Сорти пшениці озимої для Півдня України розробки ІЗЗ

Нові конкурентоспроможні сорти, розроблені Інститутом зрошуваного землеробства НААНУ здатні забезпечити одержання сталих урожаїв високоякісного зерна в посушливих умовах степової зони Півдня України

Нові сорти пшениці озимої перевищують вітчизняні і закордонні аналоги за урожайністю, стійкістю до абіотичних і біотичних факторів, показниками якості зерна. Вони захищені патентами на сорти рослин, свідоцтвами про державну реєстрацію.


Сорт пшениці м'якої озимої Благо.

Інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Вегетаційний період 276-278 днів. Короткостебловий сортотип. Стійкість до вилягання висока – 5 балів. Посухостійкість висока. Зимостійкість – вище середньої. Стійкий до поширених хвороб. Урожайний потенціал понад 90 ц/га. Результати державного сортовипробування: в середньому формує урожайність у зоні Степу 6,03 т/га, у Лісостеповій зоні України – 7,67 т/га, у зоні Полісся – 6,9 т / га. Якість зерна: маса 1000 зерен 41,0-43,2 г, натурна маса – 770-815 г/л, склоподібність – 92,0%, вміст білка у зерні – 13,5-14,0%, клейковини у борошні – 31,5-39,6%, об'єм хліба із 100 г борошна – 670-700 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,6-5,0 балів. Сильна пшениця.


Сорт пшениці м'якої озимої Марія.

Характеризується зимостійкістю вище середньої. Посухостійкість висока. Стійкість до вилягання та поширених на Півдні України збудників хвороб – борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу, летючої і твердої сажок, фузаріозу колосу – висока. Урожайний потенціал сорту, який реалізується на зрошенні, високий – понад 9,0 т/га.

Якість зерна: маса 1000 зерен 38,2-40,4 г, натура 810 г/л, склоподібність 100,0%, седиментація – 70-75 мл, вміст білка у зерні – 13,2-15,4%, вміст клейковини – 25,5-39,0%, група якості клейковини І-ІІ, об'єм хліба із100 г борошна – 620-680 мл; загальна хлібопекарська оцінка – 4,5-4,7 балів. Сильна пшениця.

Сорт пшениці м'якої озимої Конка.

Інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Середньорослий. Посухостійкість і стійкість до вилягання високі. Урожайний потенціал 8,5-9,5 т/га. Отримані результати державного сортовипробування свідчать, що урожайність зерна у зоні Степу 6,07 т/га, у Лісостеповій зоні України 7,79 т/га, у зоні Полісся 6,75 т/га.

 Якість зерна: маса 1000 зерен 41,3-44,5 г, натура 780 г/л, склоподібність 90,0%, вміст білка у зерні – 14,1%; клейковини у борошні 31,0%, об'єм хліба із100 г борошна – 650-680 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,7-4,9 балів. Сильна пшениця.


Сорт пшениці м'якої озимої Бургунка.

Інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Середньорослий. Посухостійкість і стійкість до вилягання високі. Урожайний потенціал 8,5-9,5 т/га.

Якість зерна: маса 1000 зерен 35-38 г, натура 812 г/л, склоподібність 98,0%, вміст білка у зерні – 14,1%, клейковини у борошні – 41,2%, об'єм хліба із100 г борошна – 650-700 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,5-5,0 балів. Сильна пшениця.


Сорт пшениці м'якої озимої Анатолія.

Інтенсивного типу для універсального використання на зрошуваних і неполивних землях. Середньорослий. Посухостійкість і стійкість до вилягання високі – 9 балів. Зимостійкість вище середньої – 7-8 балів. Не осипається. У роки епіфітотій грибних захворювань має переваги за урожайністю перед іншими сортами у південному регіоні України. Урожайний потенціал 9,5 т/га.

Якість зерна: маса 1000 зерен 39-42 г, натура 800 г/л, склоподібність 80,0%, вміст білка у зерні – 14,1-15,3%, клейковини у борошні – 30,5%, об'єм хліба із100 г борошна – 630-700 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,8-5,2 балів. Сильна пшениця.


Сорт пшениці твердої озимої Андромеда.

Сорт короткостебловий, висота рослин у середньому 70-78 см. Характеризується зимостійкістю вище середньої. Посухостійкість висока. Висока стійкість до вилягання та поширених на Півдні України збудників хвороб: борошнистої роси (ураженість 5,5%), бурої іржі (7,5%), кореневих гнилей (2,5%), септоріозу (12,0%), твердої та летючої сажки (0,0%), фузаріозу колосу (0,0%). Урожайність: в умовах зрошення у середньому – 6,1 т/га, без поливів – 3,6 т/га.

Зерно сорту володіє високими макаронними якостями: середній бал 4,4. Вміст білка у зерні 13,8-16,0%, клейковини – 28,0-32,5%.


Для отримання детальної інформації про розробку звертайтесь:

телефоном (095)8768599 та за адресою izz.ua@ukr.net

Останні анонси

На Херсонщині працює антикризовий штаб

На Херсонщині працює антикризовий штаб

Leave review
Read More
Зустріч з громадськістю на тему: «Обговорення інформації про бюджет за бюджетними програмами за 2019 рік по головному розпоряднику коштів – Департамент розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА”

Зустріч з громадськістю на тему: «Обговорення інформації про бюджет за бюджетними програмами за 2019 рік по головному розпоряднику коштів – Департамент розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА”

Leave review
Read More
Запрошення на безкоштовне 6-тижневе професійне стажування у США восени 2020 року

Запрошення на безкоштовне 6-тижневе професійне стажування у США восени 2020 року

Leave review
Read More
Орбіта нових можливостей для аграріїв. Приватні ініціативи. Досвід та вдала практика на ринках добрив та сільськогосподарської техніки

Орбіта нових можливостей для аграріїв. Приватні ініціативи. Досвід та вдала практика на ринках добрив та сільськогосподарської техніки

Leave review
Read More
27 березня 2020 року відбудеться торговий форум  «Плодоовочевий контракт 2020»

27 березня 2020 року відбудеться торговий форум «Плодоовочевий контракт 2020»

Leave review
Read More
Запрошуємо представників бізнесу, науковців та інвесторів взяти участь у  другій виставці-форумі рибної індустрії та риболовного хобі «Fish Business Ukraine».

Запрошуємо представників бізнесу, науковців та інвесторів взяти участь у другій виставці-форумі рибної індустрії та риболовного хобі «Fish Business Ukraine».

Leave review
Read More
Запрошуємо до участі в контактній біржі, яка відбудеться 19 лютого 2020 року

Запрошуємо до участі в контактній біржі, яка відбудеться 19 лютого 2020 року

Leave review
Read More