В Україні змінилися ДСТУ соняшникової олії

В Україні 01 січня 2019 року вступили в силу нові ДСТУ виробництва соняшникової олії.


З 01 січня припинив дію ДСТУ 4492:2005 «Олія соняшникова. Технічні умови» і вступив в силу ДСТУ 4492:2017.


Як зазначається, виробникам необхідно провести актуалізацію технічних висновків (ТВ) щодо визначення термінів придатності і термінів після відкриття споживчої тари (для фасованої продукції) усіх видів соняшникової олії. Ця необхідність пов'язана з тим, що попередні висновки діяли протягом дії ДСТУ 4492: 2005.


У новому ДСТУ були відкориговані види соняшникової олії з урахуванням світових вимог, а також наведений поширений перелік показників безпеки до продукції і методів її випробування. Якщо підприємство розповсюдило асортимент продукції, то на нові види олії соняшникової треба розробляти нові технічні висновки.


Визначення терміну придатності здійснюється шляхом безпосереднього визначення індукційного періоду для кожного виду олії. Це можуть здійснювати установи, які мають відповідні прилади (Оксі-тест, Рансімат і т.п.), методики визначення та досвід виконання зазначених робіт. Тому проведення аналізу олії тільки за показниками безпеки ще не означає встановлення термінів придатності.


За бажанням (добровільно) виробник-оператор ринку також може отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи в установах Держпродспоживслужби України відповідно до вимог закону України № 1602 VII «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів.