Що очікує вівчарство Херсонщини - обговорили на круглому столі в ОДА

В приміщенні ХОДА 1 листопада відбулось засідання, присвячене проблемам вівчарства в Херсонській області. В зустрічі у форматі “круглого столу” взяли участь голова облдержадміністрації Юрій Гусєв, директор Департаменту Олександр Паливода, представники регіональних підприємств, що займаються вівчарством, науковці області. Для участі у засіданні був спеціально запрошений підприємець з Львівської області - керівник ФГ “Меринос-Захід” Дмитро Огньов.

Очільник області Юрій Гусєв зазначив, що для Херсонщини вівчарство є історично традиційною галуззю, свого часу область забезпечувала значну частку виробництва вовни в Україні. Проте  галузь сьогодні занепадає. Він наголосив, що необхідно вживати заходів, щоб вівчарство стало ефективною складовою скотарства в області, але для цього потрібно працювати над пошуком нових шляхів розбудови галузі. З цією метою за ініціативи очільника області була організрована зустріч із керівником успішного вівчарського підприємства “Меринос Захід”, який готовий поділитися власним досвідом та баченням перспектив розвитку вівчарства в Україні.

Директор Департаменту Олександр Паливода також наголосив, що сьогодні вівчарство на Херсонщині ризикує пройти точку неповернення, за якою галузь може повністю зникнути через збитковість. В цьому контексті даний круглий стіл може стати поворотним пунктом, після якого вівчарським підприємствам потрібно остаточно зрозуміти - чи варто розвивати вовняні напрямки, які історично були приорітетними у регіональному вівчарстві, чи переорієнтуватися і зробити ставку на виробництво м’яса.

Як розповів керівник ФГ “Меринос-Захід” Дмитро Огньов, кілька країн світу, таких як Австралія, можуть повністю забезпечити світові потреби у високоякісній вовні. В Україні виробництво, яке повністю орієнтоване на отримання вовни, є нерентабельним. Для вівчарської галузі, на думку Огьова, вовна має бути лише побічним продуктом, а головний упор необхідно робити на виробництво м’яса, особливо - виробництво високоякісної ягнятини, яка користується попитом як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. ФГ “Меринос -Захід” вже має власний досвід успішного виробництва, який переймав на провідних підприємствах Австрії. Сьогодні ферма утримує 3,5 тис поголів’я овець в кількох приміщеннях, що побудовані за сучасними технологіями. Австрійські породи, яких розводять на господарстві, дають ягнят що мають 45-50 кг живої ваги в 4-місячному віці. Головний продукт підприємства - м’ясо, яке реалізується переважно для ресторанів, крім того підприємство реалізує тонкорунну вовну та розвиває напрям агротуризму.

З метою ознайомлення з даним досвідом під час круглого столу було запропоновано організувати візит делегації з Херсонської області на львівське господарство та на передові господарства Австрії.