На Херсонщині розводять «бройлерних ягнят» асканійської селекції

Традиційним для Херсонщини завжди був вовняний та м'ясо вовняний напрямок. Але останнім часом спостерігається стабільний попит на баранину та ягнятину, тому науковці Інституту тваринництва степових райноів "Асканія-Нова" працюють над створенням чисто м’ясної породи української селекції. Нова порода створюється шляхом схрещення генотипів трьох м’ясних порід: двох зарубіжних та однієї української – асканійської селекції .


- Ми вже отримали в другому поколінні чудові генотипи, які гарно себе почувають на Півдні України, - розповів директор Інституту Юрій Вдовиченко.  Він наголосив, що всі селекційні розробки проводяться з урахуванням сучасних вимог та викликів:


– На момент забою тушка 6-8 місячного ягняти має бути рівно 20 кг. Тільки такі стандарти визнають на міжнародному ринку – і при розробленні технологій ми це враховуємо. Також не забуваймо, що вільних пасовищ на Херсонщині немає – їх не вистачає в усьому світі. Тож, нами передбачена технологія стійлово-вигульного утримання тварин, з обмеженим використанням пасовища. При цій технології вівці швидко набирають вагу, а м’ясо залишається ніжним. В результаті ми отримуємо продукт, що користується високим попитом - бройлерна ягнятина.


Юрій Вдовиченко зазначив, що розробки Інституту широко застосовуються  в тваринництві: установа реалізує молодняк та технології товарного і племінного утримання,  надає науковий супровід по створенню племзаводів і товарних ферм – як по Україні, так і в ближньому зарубіжжі. В колишньому СРСР до 80% поголів’я овець становили породи селекції асканійського інституту, тож Інститут має величезний досвід та наукову базу, щоб покращити ситуацію із вирощуванням овець в регіоні.


Директор Департаменту Олександр Паливода в свою чергу упевнений:

- Щоб відродити галузь потрібний комплекс заходів. Тут має спрацювати і нова державна програма підтримки галузі тваринництва, до якої в перелік напрямків включено вівчарство. Потрібна популяризація напрямку, інформування про напрацювання науки – селекцію та технології, про попит на вівчарську продукцію. А головне – потрібна потужна наукова складова, яка в нас є. Інститут тваринництва «Асканія-Нова» - це національний науковий центр з вівчарства, отже він має стати  головним осередком відродження галузі на Херсонщині і в Україні.

Останні новини

На Херсонщині оголосили конкурс на кращий логотип для херсонського кавуна

На Херсонщині оголосили конкурс на кращий логотип для херсонського кавуна

Leave review
Read More
На Херсонщині відкрили унікальну аграрну бібліотеку

На Херсонщині відкрили унікальну аграрну бібліотеку

Leave review
Read More
На Херсонщині має з’явитись обласна програма підтримки переробної та харчової галузі

На Херсонщині має з’явитись обласна програма підтримки переробної та харчової галузі

Leave review
Read More
Український шафран може стати брендом на світовому ринку - вважають у ФГ “Шафран Любимівський”

Український шафран може стати брендом на світовому ринку - вважають у ФГ “Шафран Любимівський”

Leave review
Read More
Розроблено Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів та кормів

Розроблено Методичні рекомендації до маркування органічних харчових продуктів та кормів

Leave review
Read More
Департамент агропромрозвитку ХОДА акумулює пропозиції до законопроекту про обіг сільгоспземель та розробляє програму підтримки переробки в регіоні

Департамент агропромрозвитку ХОДА акумулює пропозиції до законопроекту про обіг сільгоспземель та розробляє програму підтримки переробки в регіоні

Leave review
Read More

"Таврійський ярмарок" зібрав понад 200 учасників з 19 регіонів України

Leave review
Read More