На Херсонщині розводять «бройлерних ягнят» асканійської селекції

Традиційним для Херсонщини завжди був вовняний та м'ясо вовняний напрямок. Але останнім часом спостерігається стабільний попит на баранину та ягнятину, тому науковці Інституту тваринництва степових райноів "Асканія-Нова" працюють над створенням чисто м’ясної породи української селекції. Нова порода створюється шляхом схрещення генотипів трьох м’ясних порід: двох зарубіжних та однієї української – асканійської селекції .


- Ми вже отримали в другому поколінні чудові генотипи, які гарно себе почувають на Півдні України, - розповів директор Інституту Юрій Вдовиченко.  Він наголосив, що всі селекційні розробки проводяться з урахуванням сучасних вимог та викликів:


– На момент забою тушка 6-8 місячного ягняти має бути рівно 20 кг. Тільки такі стандарти визнають на міжнародному ринку – і при розробленні технологій ми це враховуємо. Також не забуваймо, що вільних пасовищ на Херсонщині немає – їх не вистачає в усьому світі. Тож, нами передбачена технологія стійлово-вигульного утримання тварин, з обмеженим використанням пасовища. При цій технології вівці швидко набирають вагу, а м’ясо залишається ніжним. В результаті ми отримуємо продукт, що користується високим попитом - бройлерна ягнятина.


Юрій Вдовиченко зазначив, що розробки Інституту широко застосовуються  в тваринництві: установа реалізує молодняк та технології товарного і племінного утримання,  надає науковий супровід по створенню племзаводів і товарних ферм – як по Україні, так і в ближньому зарубіжжі. В колишньому СРСР до 80% поголів’я овець становили породи селекції асканійського інституту, тож Інститут має величезний досвід та наукову базу, щоб покращити ситуацію із вирощуванням овець в регіоні.


Директор Департаменту Олександр Паливода в свою чергу упевнений:

- Щоб відродити галузь потрібний комплекс заходів. Тут має спрацювати і нова державна програма підтримки галузі тваринництва, до якої в перелік напрямків включено вівчарство. Потрібна популяризація напрямку, інформування про напрацювання науки – селекцію та технології, про попит на вівчарську продукцію. А головне – потрібна потужна наукова складова, яка в нас є. Інститут тваринництва «Асканія-Нова» - це національний науковий центр з вівчарства, отже він має стати  головним осередком відродження галузі на Херсонщині і в Україні.

Останні новини

Виробники шафрану, спаржі, батату, нуту та інших нішевих культур поділились досвідом на форумі Агропорт Південь Херсон

Виробники шафрану, спаржі, батату, нуту та інших нішевих культур поділились досвідом на форумі Агропорт Південь Херсон

Leave review
Read More
Третій органічний рекорд України встановлений у Херсоні

Третій органічний рекорд України встановлений у Херсоні

Leave review
Read More
Підсумки форуму «Агропорт Південь Херсон»: корисні семінари, стратегічні питання, вектор розвитку Херсонщини

Підсумки форуму «Агропорт Південь Херсон»: корисні семінари, стратегічні питання, вектор розвитку Херсонщини

Leave review
Read More
Херсонський державний аграрний університет бере активну участь в роботі Агропорту

Херсонський державний аграрний університет бере активну участь в роботі Агропорту

Leave review
Read More
На форумі Агропорт Південь Херсон знову планують встановити національний кулінарний рекорд

На форумі Агропорт Південь Херсон знову планують встановити національний кулінарний рекорд

Leave review
Read More
На рахунку херсонських хліборобів вже 2 млн тонн

На рахунку херсонських хліборобів вже 2 млн тонн

Leave review
Read More
Науковці з Херсонського аграрного університету представлять перспективи створення мідійно-устричних господарств та інші агроінновації Херсонщини на Агропорті

Науковці з Херсонського аграрного університету представлять перспективи створення мідійно-устричних господарств та інші агроінновації Херсонщини на Агропорті

Leave review
Read More