Інвестиційний потенціал

Географічні та кліматичні особливості регіону

Херсонська область посідає одну з перших позицій у державі за кількістю сонячних днів на рік, що дозволяє отримувати ранню продукцію та вирощувати овочі з довгим вегетаційним періодом.

Водогосподарський комплекс області є найпотужнішим в Україні: найбільші в  Європі мережі Північно-Кримського та Каховського магістрального каналів.

Площа зрошуваних земель області складає 21,6% від зрошуваних площ в Україні. Останніми роками в області активно ведеться поновлення зрошення: щороку додається близько 10 тис га, завдяки залученню інвестиційних коштів, власних коштів аграріїв та державній підтримці.  

За підсумками І півріччя 2019 року в області зрошуваними є  320 тис гаПотенційна кількість поливних земель: 427 тис га.

Площа сільськогосподарських угідь області становить 1969,4 тис.га, з яких 90% (1777,9 тис.га) – рілля.

 

Рослинництво

Обсяги валового виробництва продукції рослинництва в 2018 році склали 9,2 млрд грн.

Херсонщина є найбільшим виробником країни овочевої та баштанної продукції. Щороку аграрії збирають понад 2 млн тонн плодових, овочевих та баштанних культур. З них 1,36 млн тонн – овочі відкритого грунту – це абсолютний рекорд по Україні.

Область також є рекордсменом України з вирощування томатів, виробляючи 667,7 тис тонн томатів на рік, з врожайністю до  466,0 ц/га.

Крім того, Херсонщина є лідером України з вирощування рису, виробляючи понад 64% обсягів рису України із врожайністю до  57,7 ц/га.

Важливе місце в розвитку галузі рослинництва регіону займає садівництво і виноградарство. В області налічується 7,8 тис га садів і 4,9 тис га виноградників, серед яких наявні як столові, так і технічні сорти винограду, що є сировиною для виноробної галузі.  

Херсонська область має потенційні можливості для вирощування та експорту органічної плодоовочевої продукції.

Останнім часом в області активно розвивається виробництво нишевих культур: шафран, лаванда, батат, нут, сочевиця, спаржа впевнено завойовують площі на ділянках місцевих аграріїв.

Важливе місце в розвитку галузі рослинництва регіону займає садівництво і виноградарство. В області налічується 7,8 тис га садів і 4,9 тис га виноградників, серед яких наявні як столові, так і технічні сорти винограду, що є сировиною для виноробної галузі.  

Херсонська область має потенційні можливості для вирощування та експорту органічної плодоовочевої продукції.

 

Тваринництво

Галузь виробляє більше 25% валової продукції сільського господарства, обсяги виробництва в 2018 році склали 2,1 млрд грн.

Тваринництво області складається із таких галузей: молочне скотарство (виробництво молока та яловичини), м'ясне скотарство (яловичина), свинарство (свинина), вівчарство (баранина та ягнятина, вовна, овчина, смушки, бринзи), птахівництво (яєчні та м'ясні кури, качки і перепели).

За підсумками 2018 року поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств становило 96,0 тис. голів, ( в т.ч. корів – 62,2 тис. гол.), свиней – 111,6 тис. гол., птиці – 5828,9 тис. гол., овець та кіз – 41,6 тис. голів.

В області працює 8 суб’єктів племінної справи з молочного та м’ясного скотарства, що забезпечують племінними ресурсами господарства Херсонщини та півдня України.

34% від обсягу валової продукції тваринництва припадає на виробництво молока. Середній надій на одну корову в рік в області складає 7700 тонн – найвищий показник в Україні.

 Вченими Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф.Іванова «Асканія-Нова» виведено асканійський тип української м'ясної породи свиней, яка за м'ясними властивостями є однією з кращих в Європі. Середньодобові прирости від народження до забою поголів’я таких порід у племінних заводах та племінних репродукторах області становить понад 600 грамів

Цим інститутом також активно ведеться робота з виведення високопродуктивних порід овець м’ясного напрямку. Традиційним для Херсонщини є розведення овець вовняно-м’ясного напрямку. Порода асканійська тонкорунна таврийського типу виведена селекціонерами асканійського інституту має високі технічні характеристики та є відомою в Україні та країнах ближнього зарубіжжя.

За настригом вовни з однієї вівці ­3,2 кг  -Херсонщина традиційно займає 1-е місце серед областей України.

 

Переробна галузь

Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції області налічують 90 великих та понад 300 середніх і малих підприємств, що випускають широкий асортимент продовольчих товарів.

На сьогодні в області працює 11 великих підприємств з переробки плодово-овочевої продукції, потужність переробки яких від 20 до 2000 тонн на добу.

 

Інфраструктура аграрного ринку

Розвивається інфраструктура аграрного ринку, зокрема створюються об’єкти для зберігання плодово-овочевої продукції. Так, на сьогодні в області діють 53 зазначені об'єкти загальною ємністю 280 тис. тонн. Одним з найбільших є сховище ТОВ «Грін Тім» у м. Каховка на 50 тис. тонн, потужності якого можливо збільшувати.

В області розбудовуються оптово-роздрібні ринки. У рамках визначених пріоритетних напрямків розбудови країни розвивається кооперація, яка є засобом виживання дрібних домашніх господарств та дає змогу сільськогосподарським товаровиробникам покращити своє становище на ринку, отримати прямий доступ до споживачів чи виробників або посилити свій ринковий вплив. В області зареєстровано 62 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи.

Агропромисловий комплекс Херсонщини – вигідний ґрунт для вкладання інвестицій, про що свідчить позитивна динаміка їх залучення в область. Також, про перспективи інвестування в агропромисловий сектор області свідчать успішні приклади реалізованих проектів, зокрема засновані спільно з іноземними компаніями підприємства: ПрАТ «Чумак» (України – Швеція), ПрАТ «Фрідом Фарм Інтернешнл» (Україна – США), ТОВ «Данон Дніпро» (Україна – Франція), ТОВ «Грін Тім» (Україна – Швеція) тощо.

Херсонщина зацікавлена у поглибленні співпраці у питаннях модернізації та розвитку агропромислового комплексу.


Логістичний потенціал

Територією Херсонської області проходять два міжнародні транспортні коридори, які формують транспортні потоки країн Близького Сходу і Балканського півострова, а також з'єднують країни Європи через Чорноморські порти з країнами Закавказзя і Сходу.

Розвивається на Херсонщині і річкові шляхи. Побудований у 2017 році в м. Гола Пристань перевантажувальний термінал компанії «Нібулон» на 76 тис. тонн, значно полегшив логістику та дозволив збільшити обсяги експорту аграрної продукції з Херсонщини. Це вже другий термінал компанії «Нібулон» в області, ще один знаходиться у смт Козацьке Бериславського району.

 

Наукове забезпечення

На території області знаходиться 12 науково-дослідних установ з регіональним центром наукового забезпечення в Інституті зрошуваного землеробства. Установи займаються селекцією культур та тварин, районованих для степового півдня, дослідженням впливу кліматичних змін, розробкою нових технологій. Зокрема на Херсонщині знаходиться єдиний в Україні Інститут рису, та інститут тваринництва степових районів, що є національним науковим центром з проблем вівчарства.

Паливода Олександр Миколайович

Директор Департаменту
Паливода Олександр Миколайович

Шановні сільгосптоваровиробники Херсонщини!

Останніми роками вам, виробникам сільськогосподарської продукції, довелося міняти орієнтири, шукати нові ринки, а разом з тим – приймати нові правила та стандарти роботи. Серед першочергових задач, що постали перед нами, став пошук актуальної інформації щодо потреб та тенденцій ринку, нових технологій, сучасних фінансових інструментів. За сприяння Департаменту агропромислового розвитку для сільгоспвиробників області проводяться заходи – семінари, тренінги, засідання в форматі «круглого столу». Відтепер отримувати актуальну корисну інформацію ви також зможете на офіційному сайті Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА.  

Даний інформаційний ресурс також слугуватиме для акумуляції бази нормативних документів, висвітлення життя АПК Херсонської області і роботи нашого Департаменту. Ласкаво просимо!